Električni bicikl ili standardne bicikle za decu: Koji je najbolji izbor za vaše dete?

deciji bicikl

U svetu savremenih tehnologija, pitanje koje se često postavlja jeste: da li je električni bicikl pravi izbor za moje dete ili je bolje da se držimo tradicionalnog, standardnog bicikla za decu?
Kada tražimo idealan bicikl za decu, važno je razmotriti različite faktore. Razmotrićemo prednosti i nedostatke oba tipa bicikala, kako bismo vam pomogli da donesete pravu odluku i svoje dete obradujete novim prevoznim sredstvom, prepunim zabave i lepih uspomena.

Razumevanje razlike: Električni bicikl vs. Standardni bicikl

Električni bicikl je bicikl koji koristi motor kako bi pružio dodatnu snagu pri pedaliranju. To znači da će vaše dete moći da vozi bicikl sa manje napora, ali će i dalje imati mogućnost da koristi pedale. Sa jedne strane je ovo odlična stvar i pomoć, ali zar ne želimo da se naše dete ipak ponekad i “pomuči”?

Standardni bicikl, s druge strane, oslanja se isključivo na snagu koju vaše dete ulaže pri pedaliranju. Ne postoje motori ili baterije koje pomažu u vožnji, što čitavu zabavu čine manje zabavnim i napornijim, ali i razvoja motoriku i fizičku spremu deteta.

Prednosti električnog bicikla

Manji napor prilikom vožnje

Zahvaljujući motoru, električni bicikl omogućava lakšu vožnju, što može biti korisno ako vaše dete želi da pređe duže rute ili se penje uz brdo, ali setite se i sami kako ste samostalno pedalirali uzbrdo i proklinjali svaki centimetar dok niste došli do krajnjeg cilja. Ima to svoju čar.

Produžena vožnja

Ako vaše dete brzo postane umorno, električni bicikl može produžiti vreme vožnje, zahvaljujući dodatnoj pomoći od motora, što je odlična stvar u slučaju da ide na neke duže trase, ali to je u njihovom uzrastu i dalje vrlo redak slučaj.

Povećana sigurnost na putu

Sa električnim biciklom, deca mogu lakše držati korak sa saobraćajem, što može biti korisno ako vozite po gušćim gradskim ulicama, ali i veoma opasno, jer nemaju i dalje razvijenu svest o saobraćaju oko sebe, a pogovoto na našim ulicama gde vozači ne vode računa ni o kome, a posebno ne ka biciklistima.

Prednosti standardnog bicikla

Vežbanje i kondicija

Korišćenje isključivo mišića za vožnju može pomoći deci da razviju dobru kondiciju i jačaju svoje mišiće. Samim tim će uticati na razvoj čitavog tela, a i na kraju krajeva bolje će spavati na kraju dana. Svi se tome radujemo 🙂

Jednostavnost i održavanje

Standardni bicikli za decu su često manje komplikovani, bez potrebe za punjenjem baterije ili održavanjem motora. Odradi se jednom godišnje servis pred početak sezone vožnje i samo se provera pritisak u gumama. Može li jednostavnije?

Razvijanje veština ravnoteže i koordinacije

Kada dete vozi tradicionalni bicikl, postaje svesnije svog tela i kako ga koristiti, što može pomoći u razvoju koordinacije, što je takođe slučaj kada se pogleda i vožnja električnog bicikla. Ovo bi stavili kao prednost za oba tipa bicikala.

Koja je najbolja opcija za vaše dete?

Sada kada smo prošli kroz neke osnovne prednosti i mane oba tipa bicikala za decu možda je vreme da razmišljate o tome koja je najbolja opcija za vaše dete, da li je to električni bicikl ili bicikl za decu (standarni, bez motora, sa pedalama). Razmotrite sledeće stavke:

Fizičke sposobnosti i interesovanje vašeg deteta

Ako vaše dete pokazuje visok nivo entuzijazma prema vožnji i želi da vozi duže rute, električni bicikl može biti dobar izbor. S druge strane, ako je vaš cilj da vaše dete više vežba, standardni bicikl može biti bolji izbor. I za jedan i za drugi je odlično što će dete provoditi više vremena napolju u prirodi i sa društvom.

deciji bicikl

Okruženje u kojem živite

Deca koja žive u brdovitim područjima mogu imati koristi od električnih bicikala. Ako živite u ravnom području, standardni bicikl je možda sasvim dovoljan. Sa druge strane i brzina kojom se kreću bicikli može biti presudna. Spuštanje niz brdovite regije na standardnom biciklu može takođe biti opasna kao i na električnom, pa je veoma bitno da sa mališanima popričate o svim mogućim posledicama ukoliko se ne drže dogovora i osnovnim saobraćajnih pravila i brzine.

Budžet

Električni bicikli obično su skuplji od standardnih bicikala. Razmislite koliko ste spremni da potrošite pre donošenja konačne odluke. Standardni bicikl u tom slučaju je više nego logičan izbor. Još jedna stvar o kojoj treba razmisliti pre kupovine je da li za prvi bicikl da dobije tako skup poklon kao što je električni bicikl, kao i gde će da se servisira električni bicikl i šta u slučaju da nema delova za isti u Vašoh okolini. Veliki je broj pitanja, a odluka je veoma bitna, tako da polako, stavite sve na papir i razmislite šta će Vas i Vaše dete obradovati, ali i Vaš budžet ne opteretiti baš jako.

Naša preporuka:

Bilo da se odlučite za električni bicikl ili standardni bicikl za decu, najvažnije je da vaše dete uživa u vožnji i da se oseća sigurno. Pre nego što donesete odluku, posetite našu online prodavnicu bicikala decijaoprema.com, i posavetujte se sa našim stručnjacima. Na kraju dana, pravi izbor je onaj koji najviše odgovara potrebama Vašeg deteta i Vašeg budžeta.

Korpa
Scroll to Top