Bazeni za decu – održavanje i saveti

Kada se približi jun, već počinju “visinske” pripreme za ono što je svakom mališanu najbitnije, a to je kako će celo leto da provede u bazenu.
Za sve one koji imaju prostor da svojim klincima obezbede privatno kupalište i čitavo leto ne razmišljaju o svim potencijalnim higijenskim i bezbednosnim uslovima, tu je kreirani članak koji baš govori o tome.
U višegodišnjom saradnji sa brojim klijentima (roditeljima) došli smo do nekih od pitanja, koja su se sakupljala iz iskustava, i rešili da ih podelimo sa svima koji već imaju i sa onima koji se za kupovinu istog, još uvek nisu odlučili. Pa da počnemo. 🙂

Higijena bazena za decu

Pojačana higijena je nešto o čemu posebno vodimo računa kada su deca u pitanju. U ovom periodu počinju pripreme i čišćenja bazena, kako bi deca uživala tokom vrelih letnjih dana. Održavanje bazena za decu je od ključnog značaja za očuvanje higijene i zdravlja naših najmlađih. Česta promena vode, kao i moguća upotreba određenih hemijskih sredstava za održavanje kvaliteta vode, su osnovne mere predostrožnosti koje bi roditelji trebalo da preduzmu.

Bazeni za decu, posebno montažni, vrlo su popularni tokom letnjih meseci. Oni pružaju odličan način za rashlađivanje i zabavu za decu, ali njihova upotreba dolazi sa odgovornošću održavanja čistoće i bezbednosti. Neadekvatna higijena može dovesti do rasta bakterija i drugih mikroorganizama u vodi, što može izazvati razne zdravstvene probleme. Kako bi ih izbegli, obratite pažnju na sledeće.

Оdržavanje bazena za decu

Prva i najosnovnija mera održavanja bazena za decu je česta promena vode. Ukoliko bazen koristi samo jedno dete ili mala grupa dece, voda se treba menjati svakih nekoliko dana. U slučaju da se bazen koristi intenzivnije, promena vode bi trebalo da bude češća.
Jeste da deluje naporno, ali je neophodno kako bi se deca bezbedno kupala.

Druga važna stvar je upotreba hemijskih sredstava. Iako montažni bazeni za decu često ne zahtevaju upotrebu hemikalija kao što su hlor ili brom, u nekim slučajevima može biti korisno koristiti blaga sredstva za dezinfekciju. Važno je naglasiti da bi ova sredstva trebalo koristiti srazmerno veličini bazena i da bi trebalo voditi računa o tome da ne iritiraju kožu i oči dece. Uvek dobro proverite koji razmer vode i sredstva ide u bazen, kako bi izbegli komplikacije i alergije.

Ono što će olakšati održavanje higijene bazena jeste da ga svako veče pokrijete nepropusnom ceradom. Na taj način, sprečićete da tokom noći trunje, lišće i bubice upadaju u bazen. Olakšaće proces čišćenja, a deci omogućiti da ujutru samo uskoče i uživaju u kupanju.

Takođe, trebalo bi održavati i fizičku čistoću bazena. Vetar, prljve noge, kao i igračke koje se unose u bazen mogu dovesti do nakupljanja prljavštine. Fizičko čišćenje uključuje redovno uklanjanje lišća, grančica, insekata ili drugih predmeta koji mogu pasti u vodu. Ovo je posebno bitno ako se uz bazen za decu koristi i tobogan za decu, koji može dodatno zaprljati vodu.

A jedna od najbitnijih stvari su filteri za pumpu koji služe za prečišćivanje vode bazena. Nebitan je gabarit bazena koji posedujete, filteri su nešto što mora redovno da se menja kako bi se izbegla potencijalna pojava algi, izbacili svi neželjeni posetioci bazena (bube i insekti), ali i održala pH vrednost vode u samom bazenu. Ne menjaju se jednom u 3 godine, nego redovno, pred početak svake sezone i onda u zavisnosti od veličine i korišćenja istog.

Tobogani i dodatna oprema za bazene

Tobogan za decu može biti izuzetno zabavan dodatak svakom bazenu, ali i on zahteva redovno održavanje. Pored čišćenja od prljavštine, trebalo bi proveriti i njegovu stabilnost, kako bi se osiguralo da je bezbedan za upotrebu. Stepenice kao i daska za spuštanje moraju biti stabilno postavljeni, bez oštećenja i nikako previsoki. Svakako, kada se manja deca penju na tobogan, preporuka je da neko stariji bude sa njima, kako se ne bi povredili.
Takođe, uvek je neophodno imati i loptu u bazenu, kao i sve ostale gedžete koje dete poželi, jer želimo da razvijaju svoje kreativne igre, ali i da uživaju u samostalnoj igri. Zabava im je neophodna, ali moraju imati i svoje samostalno vreme, kada će uz pomoć dodatnih igračaka razvijati sopstvene igre i kreativnost.

Na kraju ono najbitnije, uvek se savetuje da roditelji nadgledaju decu dok se igraju u bazenu. Bez obzira na sve mere predostrožnosti, nesreće se mogu dogoditi, a prisustvo odrasle osobe može pomoći u sprečavanju takvih situacija. Koliko god da umeju da plivaju, da su sigurni u vodi, nadgledajte decu, jer uvek može da se desi nepredviđena situacija.

Da rezimiramo, bazen je spas za vrele letnje dane, ali je održavanje bazena za decu od suštinskog značaja za očuvanje zdravlja i bezbednosti naših najmlađih. Sve mere, od česte promene vode, preko upotrebe blagih hemijskih sredstava za dezinfekciju, do redovnog čišćenja i održavanja, trebalo bi da budu deo rutine svakog roditelja tokom letnjih meseci. Zdravlje i sigurnost naše dece moraju biti na prvom mestu.

Korpa
Scroll to Top