Kada je idealno vreme da dete pređe sa dubaka na guralicu

Biti roditelj nikada nije bilo lako, a čini se da je u današnjim vremenima to posebno izazovno. Paradoksalno – više komocije i dobrih stvari za bebe povlači i veću brigu roditelja, i prosto postaje nezamislivo kada se setimo kako smo mi, kao prethodna generacija mogli da odrastamo bez nekih pomagala.

Pažnja koja se najmlađima posvećuje zna nekada da pređe u preteranost, te je potrebno naći dobar balans između nečega što se podrazumeva i one zdrave brige da se potomstvu omogući najbolje moguće detinjstvo.

Samostalnost deteta u razvijanju

Kao što znamo, prva godina u životu detetu predstavlja jedan od najznačajnijih perioda njegovog života. Između ostalog, tada se događa najintenzivniji motorni razvoj deteta, a on se odvija po određenim prirodnim datostima na koje dosta utiču osobine samog deteta.

Ono što je bitno je da se ništa ne radi na sila odnosno da se beba pusti da sama dođe do određenih ciljeva. To ponekada zna da bude dosta teško jer roditelji bivaju nestrpljivi, i žele da njihovo dete, između ostalog što pre prohoda čineći njih još ponosnijima.

No, svaka beba ima svoj ritam, te je potrebno samo da ga se prati i pravilno usmerava. Na primer – ako vidite da beba već može lepo i sigurno da sedi, i da je savladala i puzanje, to znači da je spremna za novi “izazov”.

Pomoćno sredstvo za hodanje

U prošlosti je često u ovom trenutku sledilo stavljanje u dubak, ali se ta situacija promenila. Dubak za bebe jeste bio sredstvo koje se dosta koristilio, i koje je olakšavalo roditeljima obavljanje svakodnevnih stvari jer su znali da je njihova beba na sigurnom onda kada nije sa njima.

Dupci su bili neka vrsta pomoćnog sredstva za prohodavanje, i tako su se i tretirali. Neki roditelji su praktikovali da ga koriste, neki ne, ali je uglavnom bilo nepodeljeno mišljenje oko toga da li bi ga trebalo uzimati u obzir ili ne. No, vremena su su promenila tako da je sada dosta mišljenja koja govore da dubak više šteti nego što koristi, te da bi ga trebalo izbegavati.

Dubak – da ili ne

Zašto je to tako? Oni koji se protive korišćenju dupka smatraju da on onemogućava detetu da nesputano istražuje sopstvene mogućnosti, i da na sopstvenom primeru “nauči” šta je to gravitacija. Isto tako, ako se dete stavlja u dubak, i kreće da se oslanja na noge, a još uvek nije zrelo za to, može doći do deformiteta kičmenog stuba i samih nogu.

Takođe, istraživanja su pokazala da mnoga deca koja su provodila vreme u dupku često nemaju dobar osećaj za ravnotežu, a to je povezano sa onim trenucima otkrivanja gravitacije koje smo spominjali, a kojih ovde nema jer dete nije u prilici da uči da balansira telom.

Ovde biva sputan određeni prirodni nagon koji dete tera za kretanjem, te se i hodanje sporije odvija. Takođe, beba se u dupku vrlo lako može povrediti ako je sklona brzim i naglim pokretima, te je to još jedan razlog zbog čega se odustaje od dupkova. Sa druge strane, pobornici korišćenja dupka smatraju da on ne samo da je praktičan kada su u pitanju roditelji nego da predstavlja i neiscrpan izvor zanimacije za dete.

Dupci više nisu ono što su bili već svojim dizajnom mogu odmah da privuku pažnju deteta. Razne, šarene boje uparene sa igračkama, a i muzikom za dete predstavljaju zabavu kao malo koja druga stvar u tom vremenu. Igračke podstiču određenu vizuelnu stimulaciju što je bitno za razvoj bebe, a omogućuje im i pojačan rad ruku kada se igraju sa igračkama koje tu vide. Isto tako, dupci omogućavaju bebama da idu u željenom pravcu podstičući na taj način njihovu kreativnost i snalažljivost.

Iako ima dosta podeljenih mišljenja kada je u pitanju korišćenje dubaka, oni su i dalje traženi, te se na tržištu može naći više različitih vrsta i modela od kojih će neki odgovarati i Vašem detetu ako se odlučite da bi dubak ipak mogao biti dobra stvar za njega.

Najbolje vreme za dubak

No, ne zaboravite da dubak nije za decu mlađu od četiri meseca, a da se najčešće preporučuje kada je dete staro šest meseci. Pre nego što ga stavite u dubak, Vaše dete bi trebalo da može samostalno da drži glavu kao i da samostalno sedi, te i da motorika kukova bude normalna jer se ne preporučuje da se oni prevremeno opterećuju. Takođe, bitno je i da vodite računa da dete ne bude više od pola sata dnevno u dupku jer se smatra da je to optimalno vreme koje ne može naškoditi njegovom razvoju.

Dakle, ovde je u pitanju slična situacija kao i kada je u pitanju prelazak Vašeg klinca ili klinceze u sopstveni dečiji krevet – bitno je da ono samo oseti potrebu za tim, i da Vi vidite da su oni na to spremni.

Guralica – još jedna stvar od pomoći

Ako niste sigurni u korišćenje dupka, a vidite da dete postaje sve stabilnije u upravljanju, ne bi bilo loše da razmislite o guralici za decu kao nečemu što Vašem potomku u tom trenutku može i više nego da koristi.

Dete će moći da se celim stopalom osloni na pod, te neće biti bojazni od deformiteta nožnih prstiju i stopala jer će na ovaj način uspeti da ojača celokupnu strukturu stopala. Kao i kada su u pitanju dupci, i guralice se sada mogu naći u najrazličitijim mogućim oblicima.

Jedni od najpopularnijih su takozvane “auto guralice” koje će za dete predstavljati veliku zabavu, a slična je stvar i sa interaktivnim guralicama koje će doprineti ne samo motoričkom već i intelektualnom razvitku Vašeg deteta. Naravno, i sa njima je potrebno biti oprezan jer se nekim guralicama koje su lakše može dogoditi da se nehotično pri bržem guranju i prevrnu.

Kada preći sa dupka na guralice

U svakom slučaju, detetu možete dati guralicu čak iako je pre toga bilo u dupku. Dakle, ne mora biti ili – ili situacija već sami možete proceniti šta bi sve moglo da bude dobro za Vaše dete.

Ako primetite da je ono na neki način preraslo dubak odnosno počelo već dobrano samostalno da hoda, onda je pravo vreme da mu ponudite guralicu jer će to i za njega biti vidni napredak.

A, kada dete malo poraste, moći ćete da mu kupite i tricikl za decu koji će predstavljati sledeću fazu u njegovom motoričkom razvoju ili da ga odvedete da vidi i provoza neki auto za decu. Naravno, kao i kada su u pitanju dupkovi ili guralice, i sa triciklovima se mora biti oprezan odnosno ne forsirati dete da ga koristi ako još nije dovoljno stasao za njega.

Bitno je da znate da za sve ima vremena, te nećete biti ni svesni kada Vam dete bude tražilo trotinet za decu što će značiti da brzo odrasta pred Vašim očima, a što ste mislili da se neće dogoditi baš tako brzo.

Korpa
Scroll to Top