Uputstvo za Pravilnu Upotrebu Dečijih Auto Sedišta i Kako Odabrati Najbolje Auto Sedište za Decu

Važnost Pravilne Upotrebe Dečijih Auto Sedišta

Sigurnost naših mališana je na prvom mestu, posebno tokom vožnje. Pravilno odabrano i postavljeno auto sedište može da bude ključno u zaštiti vašeg deteta u slučaju saobraćajne nezgode. Statistike pokazuju da pravilna upotreba auto sedišta može da smanji rizik od povrede za više od 70%. Veliki broj ljudi ne shvata krucijalnu važnost pravilne upotrebe sedišta, jer nikada se nisu bavili statistikom i ne shvataju da u slučaju, neke saobraćajne negzode, samo sedište i pravilno postavljanje i vezivanje detetu može spasiti život. Nije dovoljno samo staviti sediste na zadnju klupu i staviti dete u auto sedište, već postoje koraci koje ćemo detaljno proći u nastavku ovog teksta.

Kako Odabrati Pravo Auto Sedište za Vaše Dete

Pri odabiru auto sedišta, važno je uzeti u obzir uzrast, težinu i visinu vašeg deteta. Postoje različiti tipovi auto sedišta: sedišta za novorođenčad, konvertibilna sedišta, i podizači. Takođe, proverite da li auto sedište koje odaberete zadovoljava sve aktuelne bezbednosne standarde i sertifikacije. Takođe, visina deteta je sledeći korak koji će da odluči koje sedište vam je potrebno.
Sedišta za novorođenčad uglavnom dolaze u paketu sa kupovinom kolica za decu, pošto je to jedna od osnovnih stvari, neophodnih da dete prvobitno stigne do kuće iz porodilišta. Generalno, autosediste je obavezan deo svakog automobila koji prevozi maloletnu decu dok ne navrše 4 godine i 135cm visine, a onda prelaze u buster sedišta tj. podmetače za sedenje u autu.

Postavljanje Auto Sedišta: Korak po Korak

Pravilno postavljanje auto sedišta je od suštinske važnosti za bezbednost vašeg deteta. Postavi osnovu sedičta u smeru suprotnom od pravca kretanja automobila, zatim provuci sigurnosni pojas kroz putanju pojasa okrenutu unazad i pbrati pažnju da se pojas ne uvija. Zakopčaj pojas u kopču sedišta automobila. Pritisni osnovu auto sedišta i zategni pojas, a sama osnova ne bi smela da se pomera sa jedne na drugu stranu, kao ni napred nazad više od 3 cm. Naslon sedišta se postavlja pod uglom od 45 stepeni dok je beba 6 meseci starosti, a nakon toga se sedište pomera na nagib od 60 stepeni. ISOFIX sistem omogućava jednostavno i sigurno postavljanje auto sedišta u vašem automobilu.

Pravilna Upotreba Pojaseva i Kopči

Pojasevi i kopče treba da budu čvrsto pričvršćeni, ali udobni za vaše dete. Uglavnom roditelji ne shvataju koji su pojasevi bitni, skoro koliko i pravilno postavljanje samog sedišta i fiksiranje za zadnju klupu. Pojasevi su ti koji drže da dete ne može da, u slučaju saobraćajne nezgode, ispadne, povredi se ili dođe u kontakt sa staklenim površinama. Ono što je veoma bitno u vezivanju pojaseva samog sedišta da detetu nije nelagodno i da mu je udobno, pogotovo ukoliko ste se uputili na jedan duži put. Krenite od sebe, i sami ste nervozni kada vam nešto nije po volji, a treba da se vozite 3-4+ sati.

autosediste za decu

Održavanje i Čišćenje Auto Sedišta

Redovno čišćenje i provera auto sedišta će osigurati da ostane u dobrom stanju. Ovo može biti poprilično veliki problem, jer svi znamo da deca nisu baš u potpunosti orjentisani na higijenu okoline oko sebe. Uglavnom sedišta zahtevaju malo duže čišćenje i ribanje, jer se svašta može pronaći u slojevima koje sadrže, ali i na samim sedištima. Nije njihov posao da brinu o higijeni sedišta, roditelji o tome vode računa. Takođe, auto sedišta imaju rok trajanja, pa je važno znati kada je vreme za zamenu.

Preporučeni Modeli i Brendovi Auto Sedišta

Postoji mnogo kvalitetnih brendova auto sedišta na tržištu. Ne znači nužno da je cena glavni reper za kvalitet. Svako sedište dobro postavljeno i održavano je odlično. Naravno, spram svog budžeta i mogućnosti ćete uzeti ovaj obavezan komad decije opreme za automobil. Pre nego što se odlučite, uporedite različite modele, njihove karakteristike i cene da biste pronašli najbolje sedište za vaše dete.

Investiranje u Sigurnost Vašeg Dete

Pravilno odabrano i postavljeno auto sedište je važna investicija u sigurnost vašeg deteta. Edukujte se i odaberite sedište koje će najbolje zaštiti vašeg mališana na putu. Upravo iz tog razloga je Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije u cilju smanjenja stradanja dece u saobraćaju i podizanja svesti roditelja o značaju korišćenja dečijih auto sedišta, pored preventivnih aktivnost koje je do sada sprovodila, ekranizovala uputstva namenjana roditeljima i svim onima koji prevoze decu u automobilima.

Video uputstva za pravilnu upotrebu dečijih auto sedišta možete pronaći na youtube kanalu Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije.

Uputstvima su obuhvaćeni svi uzrasti dece i odgovarajuće smernice za pravilno postavljanje i korišćenje dečijih auto-sedišta.

Ako znamo da nam deca najčešće stradaju kao putnici i to dok ih prevoze roditelji, učinimo svi zajedno sve da ih zaštitimo u saobraćaju.

IZVOR: Agencija za bezbednost saobracaja

Korpa
Scroll to Top