Kada je pravo vreme za trotinet

Koje vrste trotineta postoje

Još jedna od stvari uz pomoć koje Vaše dete možete “izvući” iz kući jeste i trotinet. Vrlo jednostavan i praktičan za korišćenje, on može Vašim mališanima pružiti beskrajne sate uživanja, a Vi ćete biti sigurni da oni rade nešto pametno i korisno.

Zašto trotinet

Dečiji trotinet je prevozno sredstvo koje samo na prvi pogled izgleda kao igračka za najmlađe. I oni ga koriste da se sa drugarima vozaju po kraju, a zanimljiv im je i zbog činjenice da je u poslednje vreme “in” odnosno da ga mnogi imaju. Zbog toga je i ponuda trotineta na našem tržištu i više nego odlična, te nećete imati problema kada se budete odlučili za kupovinu nekog od mnogobrojnih modela nastojeći da nađete najbolji trotinet za Vašu decu.

Koristi od vožnje trotineta

Benefiti korišćenja trotineta su višestruki. Prvo, dečije noge i mišići su u konstantnom radu jer moraju nogama da se odupiru o zemlju kako bi se kretali. Sa druge strane, i ruke su im “u upotrebi” jer držeći se za upravljač razvijaju sopstvenu koordinaciju, ali i pokrete kako bi uspeli da na siguran i bezbedan način stignu tamo gde su i naumila. Pri svemu ovome, osećaj za prostorno koordinisanje je u konstantnom razvoju, i doprinosi da se deca kasnije lakše snalaze u saobraćaju, a ovo je naročito važno kada polako budu prelazila na vožnju bicikla. Takođe, deo vožnje će verovatno biti i povremeni padovi, ali kroz njih će se dete učiti, i biti svesno da i to može da se dogodi što će mu dobro doći kako bude rastao. No, ako budete želeli, možete mu kupiti štitnike za noge i ruke kako bi se što bolje obezbedio pri vožnji dok je kaciga obavezna jer ona čuva glavu, te nema nijednog razloga zašto je Vaše dete ne bi nosilo iako će mu to u vrelim letnjim mesecima možda na početku predstavljati mali problem. Isto tako, trotinet za decu predstavlja lako i bezbedno sredstvo i za okolinu, te i na taj način može biti pravi izbor za Vaše dete.

Kada je pravo vreme za prelazak na trotinet

Za roditelje je potrebno znati i kada bi dete moglo da pređe na trotinet jer ne bi valjalo da se to uradi prerano da bi se dete što bolje prilagodilo na sam trotinet. Prvi i najmanji trotineti se uglavnom preporučuju za decu od godinu, godinu i po dana. To su takozvani “trotineti za bebe”. Tu su i trotineti za decu od 2 godine. Ti trotineti za najmanju decu uglavnom sadrže tri točkića kako bi bili što stabiliniji i bezbedniji za decu koja su zapravo upravo prevazišla prvo dubak, a zatim i jednostavnu guralicu. Oni uglavnom predstavljaju i trotinete za tako malu decu, ali i guralicu za decu, pa ćete tako u jednom sredstvu imati dve stvari što Vam može biti od velike koristi. Takođe, oni uglavnom dolaze i sa sedištima kako bi toj deci olakšala vožnju, a to sedište se po potrebi kasnije može ukloniti.

Trotinet 3 u 1, 5 u 1 ili trotinet na dva točka

Kao i kod drugih prevoznih sredstava, i trotineti za decu se prodaju u različitim modelima i veličinama što će reći da postoje trotineti za različiti uzrast dece. Što se tiče težine trotineta, ona takođe može biti različita, a postoji razlika među trotinetima i kada je u pitanju činjenica da li se mogu sklopiti ili ipak ne. Oni sklopiviji su praktičniji i prenosiviji, ali im je i cena nešto veća. Takođe, trotineti mogu biti metalni, plastični ili drveni, a ovi poslednji su naročito popularni jer trotinetu daju jednu “novu dimenziju” i čine ga zanimljivim ne samo za vožnju već i kao prevozno sredstvo koje izgleda kao pokretna igračka koja to uopšte nije. Isto tako, oni mogu biti trotineti na dva točka ili na tri točka, a u tom slučaju dva točka mogu biti ili napred, ili pozadi. A, ono što će Vas posebno iznenaditi je da sada postoje i trotineti 3 u 1 kao i trotineti 5 u 1 koji može da se transformiše i u tricikl.

Modeli različitih boja i dizajna

Što se tiče samog vizuelnog izgleda ovog prevoznog sredstva, tu ćete se tek naći na “slatkim mukama”, kako Vi, tako i Vaše dete. Trotineti dolaze u najrazličitijim mogućim bojama i dezenima – jednobojni, trobojni ili šareni se svuda mogu naći, a ako Vaše dete to poželi, bićete u mogućnosti da mu kupite i trotinet za decu sa svetlećim točkićima! Naravno, kao i kod svih ostalih dečijih stvari, tako i ovde postoje trotineti za devojčice, ali i trotineti koje više vole dečaci. Takođe, postoje i trotineti kod kojih se tzv. “ručica za upravljanje” može podešavati, pa se tako može koristiti više godina, a ona se usklađuje prema tome kako vaše dete raste. Takođe, gotovo svaki dečiji model trotineta dolazi sa zadnjom kočnicom koja obezbeđuje dodatnu sigurnost i predstavlja odličnu stvar prilikom vožnje. Isto tako, ako poželite, možete kupiti i trotinet koji ima malu korpicu na svojoj prednjoj strani koja služi za ostavljanje i prenos različitih stvari, a što se Vašim najmlađima može baš neobično dopasti jer će im i koristiti, ali i služiti kao nešto što će baš njihov trotinet razdvajati od drugih. A, kao što smo već spomenuli, za one najmlađe postoje i trotineti za decu sa sedištem.

Na šta obratite dodatnu pažnju pri kupovini trotineta za decu

Prilikom izbora pravog trotineta za Vaše dete, potrebno je obratiti pažnju i na još neke stvari koje samo na prvi pogled nisu u vezi sa samim trotinetom. Bitno je znati gde i od koga kupujete trotinet, a sa tim je povezano i to da li trotinet ima garanciju i kakva garancija je u pitanju. Potrebno je da saznate i gde se nalazi servis trotineta koji kupujete da posle ne bi bilo nepotrebnih problema ako Vam taj servis nekada bude i zatrebao.

Tražite savet od drugih

Što se drugih stvari tiče, tu će Vam najbolje savete dati samo dete ili neki drugi roditelj. Od tih roditelja ćete moći i da saznate koji trotinet kupiti odnosno kako se neki trotinet pokazao u praksi, da li vredi ulagati u skuplje modele, i koliko dugo će trotinet uopšte detetu biti zanimljiv. Naravno, ako budete pitali njih, voziće ih godinama, ali i sami znate da to verovatno neće biti slučaj. Možda će baš sledeći dan videti i neki zanimljiv tricikl za decu, pa će i njega hteti. A kada su deca u pitanju, ona će verovatno želeti neki trotinet koji su videla na televiziji ili što je verovatniji slučaj, baš onaj koji neki od njihovih drugara ima. Što je atraktivniji model, to će deci biti prihvatljivi tako da se najviše i kupuju oni najšareniji, i oni koji poseduju svetleće točkiće.

Dakle, nema nijednog razloga da svojoj klincezi ili klincu ne obezbedite trotinet! I sami znate da će ga voleti i koristiti koliko god bude mogao, i da će i Vama omogućiti dodatno vreme koje do sada možda niste imali. I, nemojte se plašiti za Vaše dete – svi smo učili da vozimo različite stvari, na greškama smo se učili, a današnje mlade generacije moraju da znaju da je sve to normalno i prirodno.

Stoga – samo napred! Neće proći dugo vremena, a već ćete dobiti “zahtev” da kupite trotinet za decu od 10 godina!

Korpa
Scroll to Top